Facebook

Choose your language

Soort yoga

De basis van onze lessen is Hatha yoga. Hierbij staan de de zgn. asana's, houdingen en adem centraal. Het helpt je vitaal te blijven, je ontwikkelt kracht, souplesse en balans, zowel fysiek als mentaal. Ook vormen aandacht, mindfulness, korte meditaties en ontspanning en vast onderdeel van de lessen.
Hatha komt van Ha(karam), zon en Tha(karam), maan; je kan het ook Yin en Yang yoga noemen.Daarnaast zijn onze lessen geinspireerd op Raja Yoga, waar je hieronder nog iets meer over kunt lezen. Het woord Yoga zelf tenslotte staat voor verbinding: een verbinding met jezelf èn met de wereld om je heen.

Hatha yoga is een onderdeel van Raja yoga. Deze Klassieke yoga is al ruim 2000 jaar geleden in de Yoga Sutra's  van Patanjali beschreven. Er zijn 8 stappen op dit yogapad, te weten:
​1. yama's en 2. niyamas (hoe ga je met anderen en jezelf om: ethische kwesties)
3. adem/energie (pranayama)
​4. houdingen (asana's)
​5. het terugtrekken van de zintuigen (pratyahara)
6. concentratie (dharana)
​7. meditatie (dhyana)
​8. eenwording/bevrijding (samadhi).

De ontspanning aan het einde van elke les is een belangrijk onderdeel voor je fysieke en mentale gezondheid. Na inspanning schakelt ons zenuwstelsel tijdens de ontspanning automatisch van het (actieve) sympatisch naar het parasympatisch zenuwstelsel. Je ademhaling en hartslag worden rustiger, je bloedruk daalt etc., je lichaam komt in de herstelfase. Deze herstelfase is belangrijk voor je. Als je te weinig rust raken lichaam en geest overprikkeld en uitgeput. Regelmatig ontspannen is dus niet alleen fijn maar ook goed voor je gezondheid. En dat werkt ook ook na je les door!

Doordat we de ontspanning altijd een aantal weken herhalen, leer je hem spelenderwijs en kan je hem ook thuis beoefenen.

Heel veel yoganamen waar je misschien wel van gehoord hebt zijn niet aan bod gekomen: Yin yoga, Ashtanga yoga, Kundalini yoga, Power yoga, Vinyasa Yoga, Yoga Nidra etc. Misschien helpt het je om te weten dat al deze yogavormen uiteindelijk van dezelfde bron afstammen. Om te kijken of de yoga die je bij ons beoefent aan je wensen voldoet kan je dus het beste gewoon een proefles volgen, want het gaat ons meer om de inhoud dan om de naam!

Ben je bang dat yoga te moeilijk voor je is? Meestal blijkt het in de praktijk geen probleem bij Yogaclass. Een proefles kan de vraag beantwoorden. Er is ook een extra milde yogales (woensdag 11.00 uur) waarbij o.a. stoelyoga aan bod komt. Als Yoga (nog) een stap te ver is kan je als alternatief onze Adem & Ontspanningslessen overwegen.

Yoga leiden, yoga voorschoten, lotus bloem, reiki leiden, reiki voorschoten
Copyright © 2017 - Yogaclass - Algemene voorwaarden