Facebook

Soort yoga

Yoga betekent verbinden: verbonden zijn met jezelf en de wereld om je heen. De basis van onze lessen is Hatha en Raja Yoga. Asana's (houdingen), adem en energie staan centraal. Het helpt je vitaal te blijven, je ontwikkelt souplesse, kracht en balans, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast vormen aandacht, mindfulness, meditatie en ontspanning een vast onderdeel van onze lessen. Ontspanning is belangrijk voor je gezondheid. Na inspanning schakelt ons zenuwstelsel tijdens de ontspanning automatisch van het (actieve) sympatisch naar het parasympatisch zenuwstelsel. Je ademhaling en hartslag worden rustiger, je bloedruk daalt etc., je lichaam komt in de herstelfase. En dit herstel is de basis voor je fysieke en mentale gezondheid. Als je te weinig rust raak je overprikkeld, uitgeput. Door regelmatig (preventief) te ontspannen zorg je goed voor jezelf en dat bevordert je veerkracht. Doordat we de ontspanning altijd een aantal weken herhalen, kan je hem ook thuis beoefenen.

Hatha en Raja Yoga
Het woord Yoga betekent verbinding. Een verbinding met jezelf èn de wereld om je heen: je bent immers niet alleen op de wereld. Hatha komt van Ha(karam), zon en Tha(karam). Hatha yoga bestaat uit de eerste 4 stappen van Raja Yoga, de klassieke yoga van het zgn. 8-voudige pad. In onze lessen komen alle stappen aan bod, met een nadruk op de eerste 4.

Het 8-voudige yogapad zoals beschreven in de Yoga Sutra's  van Patanjali omvat:
​1. yama's en 2. niyamas (hoe ga je met anderen en jezelf om: ethische kwesties)
3. adem/energie (pranayama)
​4. houdingen (asana's)
​5. het terugtrekken van de zintuigen (pratyahara)
6. concentratie (dharana)
​7. meditatie (dhyana)
​8. eenwording / verlichting (samadhi).

Er zijn nog veel andere yogavormen en er komen steeds weer nieuwe bij: Yin yoga, Ashtanga, Kundalini, Do In, Vinyasa, Power yoga, Yoga Nidra etc. Verschillende namen en accenten, maar uiteindelijk stammen ze allemaal van de klassieke yoga af. Elementen van de deze yogavormen kom je dus ook bij ons tegen. Om te kijken of de yoga die je bij ons beoefent aan je wensen voldoet kan je het beste gewoon een proefles volgen. Het gaat ons eerlijk gezegd meer om de inhoud van onze lessen dan de naam!

Vraag je je af of yoga te moeilijk voor je is? Meestal niet, je beoefent het nl. altijd naar je eigen mogelijkheden. Je hoeft dus niet sterk of lenig te zijn om maar iets te noemen. Een proefles is de beste manier om te kijken of onze yogales bij je past. Er is ook een extra milde yogales (woensdag 11.00 uur) of je kan als start een aantal individuele lessen afspreken waarin we Yoga op maat maken voor je.

Yoga leiden, yoga voorschoten, lotus bloem, reiki leiden, reiki voorschoten
Copyright © 2017 - Yogaclass - Algemene voorwaarden
Yogaclass

Yogaclass